Medische hypnose bij volwassenen

Er kunnen zich bij u problemen voordoen waar de huisarts of arts uit het ziekenhuis geen oplossing voor kan bieden. Hypnose kan als aanvulling zeer waardevol zijn.

Hypnose maakt gebruik van ontspanningstechnieken en het voorstellingsvermogen, vergelijkbaar met een dagdroom of een fantasie.

Bij medische hypnose wordt u in een staat van ontspanning gebracht. U bent ontspannen en tegelijkertijd geconcentreerd. In die toestand is uw bewustzijn veranderd. Dagelijks verkeert iedereen meerdere malen in een staat van hypnose; meestal zijn we het ons niet bewust. Wellicht herkent u het ook: Je gaat zo op in een boek dat je niet hoort dat iemand binnenkomt of je bent zo intens met iets bezig dat de tijd omvliegt. Je bent dan zo geconcentreerd, dat we ons helemaal inleven in de gebeurtenissen en vervolgens de emoties zelf ervaren. In die toestand doe ik oefeningen met u om u minder gevoelig te maken voor uw pijnklachten. U kan ongewenste gedachten en gevoelens naar de achtergrond laten gaan en deze vervangen door gewenste gedachten en gevoelens door middel van suggesties. Dit verhoogt het zelfvertrouwen, zelfstandigheid en zelfcontrole. Deze zelfcontrole bevordert zowel lichamelijk als emotioneel welbevinden en herstel. Hierbij speel je als de therapeut een rol.

Tijdens de therapie-sessies bent u zich volledig bewust van wat er gebeurt en houdt u zelf de controle.

Oefeningen

Tijdens de medische hypnose sessie pas ik ademhalingsoefeningen en andere ontspanningsoefeningen met u. Daarbij leert u technieken waarmee u meer controle krijgt over uw klachten. Het uiteindelijke doel is dat de klachten van u afnemen of zelfs helemaal verdwijnen.

Thuis oefenen

Voor een maximaal effect van de behandeling wordt u aangespoord om de oefeningen ook iedere dag thuis te doen. De meeste mensen doen dit met plezier, omdat ze de oefeningen leuk vinden en merken dat ze zich er prettiger door voelen. Het is de bedoeling dat er tijdens de therapiesessies geluidsopnamen worden gemaakt die u thuis kunt gebruiken. Daarom is het belangrijk dat u een mobiele telefoon meeneemt.

Gang van zaken

Uw behandelend arts kan u naar de praktijk Hypnoord doorverwijzen voor een behandeling met medische hypnose. U kunt zichzelf aanmelden. Bij medische problemen kunnen alleen patiënten behandeld worden die medische onderzocht zijn. Indien wenselijk zal de behandelend arts, in overleg met u, een bericht krijgen van de uiteindelijke resultaten. Tijdens de eerste sessie is er een gesprek met uitleg over hoe je brein werkt en dat klachten vast kunnen gaan zitten. Er wordt uitgelegd over focus, focus-taal en wat we tijdens de hypnose oefening gaan doen. Na de hypnose oefening bespreken we wat er van u wordt verwacht.

Aantal sessies

Een hypnosebehandeling bestaat uit drie tot zes sessies van ongeveer 30-60 minuten.

 

Schermafbeelding 2017-01-26 om 21.07.45