Skills4Comfort

De geaccrediteerde Skills4Comfort training is een 1-daagse training voor zorgprofessionals in de medische setting, waarin kennis wordt overgedragen om angst en pijn te reduceren van zowel volwassen patiënten als kinderen. Hierdoor wordt het comfort van de patiënten verhoogd.

De cursus is geschikt voor medische professionals die met patiënten in stressvolle-, acute en/of (poli)klinische situaties werken, zoals SEH-personeel, medisch specialisten, tandartsen, huisartsen, anesthesiemedewerkers, ambulancepersoneel, verpleegkundigen, psychologen, orthopedagogen en pedagogisch medewerkers.

De onderwerpen die in de Skills4Comfort training behandeld worden zijn het gebruik van non-verbale communicatie, de invloed van taal op de patiënt en het leren toepassen van focustaal in combinatie met eenvoudige medische hypnose technieken. De training zal bestaan uit een inleiding en theorie, plenaire discussies, oefeningen in kleine groepen, videodemonstraties en casuïstiekpresentaties.

Skills4comfort is een training die medewerkers in de gezondheidszorg handvatten geeft om: 

  • Snel en goed contact met de patiënt te maken
  • De patiënt te helpen zich te ontspannen en zich comfortabeler te voelen tijdens ingrepen
  • Op niet farmacologische wijze angst en pijn te verminderen bij de patiënt

De methoden zijn wetenschappelijke onderbouwd, hetgeen ook kort getoond zal worden tijdens de cursus. 

De scholing wordt in kleine groepen gegeven, zodat de theorie interactief wordt behandeld. Daarnaast zullen praktische vaardigheden getraind worden, met als doel het aanleren van technieken die direct toepasbaar zullen zijn in de dagelijkse praktijk, zoals bijvoorbeeld bij het uitvoeren van verrichtingen en ingrepen.  

Het gebruik van deze technieken kan leiden tot tijdsbesparing tijdens het werk o.a. via een verbeterd en efficiënter patiëntencontact. Een andere woordkeuze en het gebruik van positieve taal werken angst- en stress reducerend, waardoor nadelige lange termijneffecten (zoals het vermijden van medische zorg of posttraumatische stress) voorkomen kunnen worden.  

Voor meer informatie kunt u kijken op de website www.skills4comfort.nl of contact met ons opnemen: info@skills4comfort.nl


Oprichters Skills4Comfort

Mw. Dr. Arine Vlieger, kinderarts, trainer medische hypnose. Gepromoveerd op effectiviteit van medische hypnose bij kinderen met chronische buikpijn. Tevens betrokken bij diverse andere trials naar de effecten van medische hypnose bij chronische aandoeningen. 

Mw. Carla Frankenhuis, verpleegkundige en (hypno)therapeut, trainer medische hypnose. Ontwikkelaar van het hypnose protocol van de studie van medische hypnose bij kinderen met  chronische buikpijn. 

Mw. Elroly Groeneveld, verpleegkundige en therapeut medische hypnose Universitair Medisch Centrum Groningen, trainer medische hypnose. 

Mw. Drs. Linda Kersten, GZ-psycholoog, cognitief gedragstherapeut, hypnotherapeut Maasziekenhuis Pantein Beugen, trainer medische hypnose. 

Mw. Drs. Eveline Terwindt, spoedeisende hulparts, waarnemend hypnotherapeut, trainer medische hypnose.