Medische hypnose; info voor ouders

Er kunnen zich bij kinderen problemen voordoen waar de huisarts of kinderarts geen oplossing voor kan bieden. Hypnose kan als aanvulling zeer waardevol zijn.

Hypnose maakt gebruik van ontspanningstechnieken en het voorstellingsvermogen, vergelijkbaar met een dagdroom of een fantasie. Van nature zijn kinderen gewend om heen en weer te schakelen tussen realiteit, hun levendige fantasie en creatieve verbeelding.

Bij medische hypnose wordt uw kind in een staat van ontspanning gebracht. Het kind is ontspannen en tegelijkertijd geconcentreerd. In die toestand is je bewustzijn veranderd. Dagelijks verkeert iedereen meerdere malen in een staat van hypnose; meestal zijn we het ons niet bewust. Wellicht herkent u het ook: Je gaat zo op in een boek dat je niet hoort dat iemand binnenkomt of je bent zo intens met iets bezig dat de tijd omvliegt. Je bent dan zo geconcentreerd, dat we ons helemaal inleven in de gebeurtenissen en vervolgens de emoties zelf ervaren. In die toestand doe ik oefeningen met uw kind om het minder gevoelig te maken voor zijn pijnklachten. Je kan ongewenste gedachten en gevoelens naar de achtergrond laten gaan en deze vervangen door gewenste gedachten en gevoelens door middel van suggesties. Dit verhoogt het zelfvertrouwen, zelfstandigheid en zelfcontrole. Deze zelfcontrole bevordert zowel lichamelijk als emotioneel welbevinden en herstel. Hierbij speel je als de therapeut een rol.

Tijdens de therapiesessies is uw kind zich volledig bewust van wat er gebeurt en houdt zelf de controle.

Oefeningen

Tijdens de medische hypnose sessie pas ik ademhalingsoefeningen en andere ontspanningsoefeningen met uw kind. Daarbij leert uw kind technieken waarmee het meer controle krijgt over zijn klachten. Het uiteindelijke doel is dat de klachten van uw kind afnemen of zelfs helemaal verdwijnen.

Thuis oefenen

Voor een maximaal effect van de behandeling wordt uw kind aangespoord om de oefeningen ook iedere dag thuis te doen. De meeste kinderen doen dat met plezier, omdat ze de oefeningen leuk vinden en merken dat ze zich er prettiger door voelen. Het is de bedoeling dat er tijdens de therapiesessies geluidsopnamen worden gemaakt die uw kind thuis kan gebruiken. Daarom is het belangrijk dat u een mobiele telefoon meeneemt en een usb-stick.

Gang van zaken

De behandelend arts kan uw kind naar de praktijk Hypnoord doorverwijzen voor een behandeling met medische hypnose. U kunt uw kind ook zelf aanmelden. Bij medische problemen kunnen alleen kinderen behandeld worden die medisch onderzocht zijn. Indien wenselijk zal de behandelend arts, in overleg met u, een bericht krijgen van de uiteindelijke resultaten. Tijdens de eerste sessie is er een kennismakingsgesprek met mij. Er wordt uitleg gegeven en besproken wat er van u en uw kind wordt verwacht.

Aantal sessies

Een hypnosebehandeling bestaat uit drie tot zes sessies van ongeveer 30-60 minuten.

Contact met ouders

De daadwerkelijke hypnose-sessie vindt alleen plaats met uw kind, dus zonder aanwezigheid van een ouder. De achterliggende gedachte is dat uw kind zelf controle moet zien te krijgen over zijn probleem. We bespreken voorafgaand aan het luisteren naar de hypnose oefening met elkaar door hoe het met uw kind gaat en jullie krijgen uitleg over focus-taal, hoe je brein werkt en hoe klachten vast kunnen gaan zitten in je systeem.

 

Schermafbeelding 2017 01 19 om 20.49.26 2